Actueel

Tjerkepaad 2017

In 2017 wordt in Friesland Tsjerkepaad gehouden van 1 juli tot en met 9 september.
Diverse kerken in Friesland zijn dan open voor bezichtiging.

Zomerexpositie Groate Kerk Sint-Jacobiparochie

In de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie is “Fan alles…..Wad” te zien.
Stichting Jabikspaad Fryslân heeft een kleine expositie over de pelgrimage naar Santiago de Compostela.
Er hangen prachtige foto’s van ’t Wad van Marty Slager en Roel de Weert heeft een expositie over de wereld van de (wad)visserij.
De kerk is iedere zaterdag van 8 juli tot en met 9 september open van 13.00 - 16.00 uur. De toegang is vrij. U bent van harte welkom!

Steun het Jabikspaad

Help mee om het Jabikspaad in stand te houden.
Onze routegids is bijna uitverkocht en de bewegwijzering moet verbeterd worden.
Helaas hebben wij niet genoeg geld voor de heruitgave van de gids en het materiaal voor de bewegwijzering. Steun het Jabikspaad door jouw bijdrage. Iedere bijdrage is welkom op ons bankrekeningnummer:
NL39 RABO 0146 4290 01 t.n.v. Stichting Jabikspaad Fryslân, Sint-Jacobiparochie.

Snackpoint De Passage nieuwe stempelpost Wolvega

Snackpoint De Passage aan de Oppers 55 in Wolvega is de nieuwste stempelpost aan het Jabikspaad.
Bij De Passage worden wandelaars en fietsers van het Jabikspaad gastvrij ontvangen. Je kunt er goed eten en drinken en ze zetten er graag het fraaie stempel van Wolvega op de jouw pelgrimspas of stempelkaart.

Bijzondere markering in Wolvega weer compleet

De bijzondere routeaanduiding met de stellingwerver griffioen in de gemeente Weststellingwerf was na de werkzaamheden aan de spoorwegonderdoorgang in Wolvega niet meer compleet.
Ontwerper van de bordjes Co van Geene, Egbert Kanis en de gemeente Weststellingwerf hebben er voor gezorgd dat de bewegwijzering nu weer volledig is.
Lees hierover meer op de website van de Heerenveense courant en van Ter Idzard.

Jabikspaad Leons-Jorwert genomineerd

Het Jabikspaad tussen Leons en Jorwert is door de vakjury genomineerd als It moaiste fan Fryslân in de categorie Groen en Water.
Tussen Leons en Jorwert loopt het Jabikspaad door de Lionserpolder dat voor een deel in eigendom en in beheer is bij Natuurmonumenten.

Bloeiende stinzenplanten

Ga je deze weken het Jabikspaad lopen of fietsen, dan kun je volop genieten van bloeiende stinzenplanten. Tuinen met stinzenflora langs het Jabikspaad:
Sint Vitus kerkhof in Stiens
Martenastate in Cornjum
Dekemastate in Jelsum
Martenatuin in Franeker
Jongemastate in Raerd.
Meer informatie over stinzenplanten, waar en wanneer ze bloeien vind je op de Stinzenflora-monitor.

Sint-Jacobiparochie in 2018 ‘Santiago aan het Wad’

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Aanleiding voor de Stichting Santiago aan het Wad om samen met Stichting Jabikspaad Fryslân en andere organisaties Fryslân te profileren als pelgrimsregio. Een van de activiteiten is de 'Camino der Lage Landen', een estafette door Nederland voor wandelaars die wordt georganiseerd door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
De estafette start op 3 februari 2018 vanuit 3 plaatsen in het zuiden van Nederland. Via drie verschillende wandelroutes gaat het naar het eindpunt, de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. Sint-Jacobiparochie - ‘Santiago aan het Wad’ - is voor veel Nederlandse pelgrims het beginpunt van hun pelgrimage naar Santiago de Compostela.
De regio Fryslân van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob organiseert via vier routes een ‘Camino der Lage Landen’ voor fietsers. De start daarvan is tussen 18 en 23 juli 2018. Het is mogelijk delen van de routes te lopen of te fietsen.
Op de naamdag van Jacobus - 25 juli - ‘ontmoeten’ de drie wandel- en vier fietsroutes elkaar in Sint-Jacobiparochie. Eventueel gaat de tocht daarna door naar het nabijgelegen Zwarte Haan, ‘Finisterre’ aan de Waddenzee. De camino wordt afgesloten met een Jacobsfestival.

Meer info over ‘Camino der Lage Landen is te vinden op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob: www.santiago.nl/santiago_aan_het_wad

Driedaagse fietspelgrimage van 21 t/m 23 april 2017

Ben je van plan de komende zomer naar Santiago te fietsen? Wil je ervaring opdoen met pelgrimeren op de fiets? Dan bieden wij jou de gelegenheid om het weekend van 21 t/m 23 april mee te doen aan de driedaagse fietstocht, welke georganiseerd wordt door het Pelgrimsinformatiecentrum in Sint Jacobiparochie. Deze fietstocht begint in Sint Jacobiparochie, de startplaats van de Jacobsweg in Friesland. De route voert je langs prachtige plaatsjes naar het Overijsselse Hasselt, de finishplaats van de Jacobsweg uit Sint Jacobiparochie en Uithuizen. Dag 2 rij je vanuit Hasselt door de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland naar het Groningse Uithuizen, de startplaats van de Jacobsweg in Groningen. Op de derde dag fiets je vanuit Uithuizen weer terug naar Sint Jacobiparochie. We fietsen zo veel mogelijk langs wegen en paden, die oorspronkelijk deel uitmaakten, van de pelgrimsroute naar Santiago. De dag afstanden van deze tocht bedragen rond de 100 km.

De fietstocht start op vrijdag 21 april 2017 en eindigt op zondag 23 april 2017.

Voor wie is deze tocht bedoeld? Deze tocht is opgezet voor toekomstige en oud Santiago-pelgrims op de fiets. De “starters” krijgen zo de kans ervaring op te doen en vertrouwd te raken met het rijden van langere afstanden met bepakking. Verder biedt deze tocht je de mogelijkheid je materialen, zoals kampeerspullen, te testen. De ervaren Santiago-pelgrims kunnen hun ervaring delen met de komende pelgrim. Zij kunnen verder hun kennis over de Jacobsroutes en plaatsen in het Noorden van Nederland uitbreiden.

Lijkt het je wat? Inlichtingen en aanmeldingen bij Marten Visser, één van de coördinatoren van het Pelgrimsinformatiecentrum in Sint Jacobiparochie.
Zijn adres is:
Marten Visser, ’t Kort-Morn 5, 9072 AK Nij – Altoenae. Tel: 06 295 688 93 Je kunt hem ook een mailtje sturen: Protected email address
Jou opgave moet vóór 1 april 2017 binnen zijn.

De kosten van de inschrijving bedragen € 12,50. Na aanmelding krijg je te horen op welke bankrekeningnummer dit bedrag moet worden overgemaakt. Begin april ontvang je een beschrijving van de route, een overzicht van de overnachtingsadressen op de route, etc.
De kosten en keuze voor het slapen en eten zijn voor ieders eigen rekening.

Het Pelgrimsinformatiecentrum in Sint Jacobiparochie organiseert deze route, in samenwerking met de regio’s Fryslân / Groningen-Drenthe / Oost en Stichting Jabikspaad Fryslân.

Tsjerkepaad

In 2016 wordt in Friesland Tsjerkepaad gehouden van 2 juli tot en met 10 september. Diverse kerken in Friesland zijn dan open voor bezichtiging.

Op de website van Tjerkepaad kunt u een pdf downloaden met daarin wandeltochten rondom het Jabikspaad die in 2015 zijn georganiseerd. Deze routes zijn beschreven, zodat u ze op eigen gelegenheid kunt lopen.